Existentialistische thriller, eigentijdse kroniek én gevoelige karakterstudie

Terwijl hij in de koude zwarte Welshe nacht aan zijn visnetten sleurt, vindt een man bonkend tegen de rotsen de oplossing voor al zijn problemen. Eindelijk kan hij de belofte waarmaken die hij deed aan zijn beste vriend. Zijn zenuwen in bedwang houdend probeert hij te ontkomen aan het onstuitbare noodlot dat door zijn keuze in gang is gezet.

Cynan Jones schreef met Alles wat ik vond op het strand een verpletterende roman over een man die vechtend om te leven, lief te hebben en te aarden steeds verder wegdrijft van de liefde naar de donkerste randen van het mens-zijn. Exclusief voor de Nederlandstalige lezer heeft Cynan Jones een ingekorte versie van zijn roman gemaakt.

‘Hij wás niet zo goed, deze tweede roman van Jones: te veel personages, de stijl werd een truc. Maar de schrijver snoeide in zijn verhaal voor de Nederlandse vertaling, met prachtig pregnant resultaat.’
NRC

‘Het is voor Engelstalige lezers te hopen dat ze deze versie ook nog eens onder ogen krijgen.’
de Volkskrant

‘Kaal en staccato donderwolkproza… De op verzoek van uitgeverij Koppernik gemaakte ‘reduxversie’ bewijst hoeveel beter het verhaal als elliptische novelle werkt.’ Het Parool

‘Een parel van papier.’ Knack Focus

‘Een uitstekende roman. Mooi en spannend… je hart slaat ervan op hol.’ Time Out ****

‘Een doordringende roman… Net als Cormac McCarthy kan Jones het leven van alledag beladen en Bijbels laten klinken.’ Kirkus Reviews

Toelichting van de auteur

Alles wat ik vond op het strand werd in 2011 voor het eerst gepubliceerd door de Welshe uitgeverij Parthian. Ik had hen in 2009 een vroege versie van het verhaal gestuurd. Ze vonden het idee goed, maar voordat ze het zouden publiceren wilden ze een langer verhaal. Een verhaal dat de levens en drijfveren onderzoekt van de personages die de protagonist, Hold, omringen. Het was mijn tweede boek, ik was een jonge schrijver, en ik stemde ermee in. En ik heb een boel geleerd terwijl ik aan dat verzoek voldeed. Maar er bleef altijd iets knagen. Dat het toch niet helemaal míjn boek was.

Tien jaar na de publicatie, opgesloten in de lockdown en onder de aanmoediging van mijn uitgever in Nederland, keerde ik terug naar de tekst om hem dichter bij mijn oorspronkelijke visie te brengen, sterk gestuurd door een overtuiging waarmee ik aan die vroege versie had gewerkt: dat het leven vaak wordt beïnvloed door dingen die we niet weten en die we niet per se zien aankomen, en dat de lezer daar ook een beetje aan onderworpen zou moeten worden.

In de benadering van de Redux was ik vastbesloten trouw te blijven aan wat ik een decennium eerder van plan was te schrijven, en ook – voor zover mogelijk – trouw te blijven aan de manier waarop ik toen schreef. Ik kon het niet gewoon herschrijven als de schrijver die ik in 2021 inmiddels was geworden. De tekst die u nu in handen hebt is dus een eerlijke poging om het verhaal terug te vorderen, zonder het te herschrijven als een schrijver met veel meer ervaring, in een wereld die in zoveel opzichten verschilt van de wereld waarin die allereerste versie ontstond.

Maar hoewel sommige dingen ondubbelzinnig zijn veranderd in het decennium tussen deze en de oorspronkelijke versie – niet het minst de smartphonetechnologie, of de emotioneel-politieke reacties die tegenwoordig worden opgeroepen door emigranten op zee in kleine, ontoereikende bootjes – blijft de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal beslist een mogelijkheid. In oktober 2022 spoelde er een lading cocaïne ter waarde van 42 miljoen pond aan op een strand een paar kilometer van waar ik woon. Het bewijs. Toen of nu, dit is nog steeds een verhaal dat zou kunnen gebeuren.

Cynan Jones, 1 december 2022

Cynan Jones
Alles wat ik vond
op het strand
Roman
Oorspronkelijke titel
Everything I Found
on the Beach
Vertaling Manon Smits
Paperback met flappen, 136 blz.
€ 19,50
ISBN 978 90 832 6214 7
NUR 302
Verschijnt 12 januari 2023

Cynan Jones

Uitgeverij Koppernik

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht bij nieuwe boeken.

Dank voor uw aanmelding.