Fernando Pessoa’s Boek der rusteloosheid is misschien wel het bekendste onvoltooide boek uit de wereldliteratuur. En het is maar goed ook dat de grote Portugese dichter-schrijver (1888-1935) al zijn aantekeningen over hulpboekhouder Bernardo Soares, die door de Benedenstad van Lissabon dwaalt en over kunst, literatuur een het leven mijmert, niet zelf heeft uitgegeven, want dan had het waarschijnlijk niet in deze vorm bestaan.

In 2016 en 2017 koppelde het digitale tijdschrift voor Portugeestalige literatuur www.zuca-magazine.nl een aantal korte citaten uit de Nederlandse uitgave (vertaald door Harrie Lemmens en uitgegeven door De Arbeiderspers) aan foto’s van de Portugese fotografe Ana Carvalho, die beelden vangend door steden dwaalt.

Het uurwerk van de ziel bevat een schitterende keuze uit die reeks, voorzien van inleidingen door José Eduardo Agualusa en Abdelkader Benali.

Liliane Waanders op Hanta: 

‘Dat gaat vooral op waar het onmogelijk is een foto letterlijk nemen, want dan is de kijker gedwongen om aan een beeld dat even daarvoor nog voor geen of juist meer dan een interpretatie vatbaar was die ene schijnbaar in de woorden van Pessoa besloten liggende betekenis op te leggen.’

Arjan Peters in De Volkskrant:

‘En Het uurwerk van de ziel gaat zeker mee, met schitterende foto’s van vertaler en fotograaf Ana Carvalho, bij citaten uit Het boek der rusteloosheid van Fernando Pessoa, in de vertaling van Harrie Lemmens (Koppernik; € 22,50). De citaten bewijzen andermaal dat Pessoa een grootmeester was: ‘de grote abstracte rots van de blauwe hemel’ (denk daar maar aan, straks op je ligbed), ‘het fijne zand van vernielde zekerheden’, ’tussen mij en het leven zit een dunne ruit’.’

Volgt

Fotoboek
Prijs: €22,50
ISBN: 9789492313515
Verschenen: 13 juni 2018

Ana Carvalho

Uitgeverij Koppernik

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht bij nieuwe boeken.

Dank voor uw aanmelding.