Club Brancuzzi bestaat uit gedichten die, naast hun afzonderlijke scenische kwaliteiten, een verhalend geheel vormen. Daarin maken we kennis met de verteller, de bevriende kunstenaar Claude, en hun beider vriendin Sybille. Voor het relaas van de verwachtingsvolle aanloop tot hun geplande bezoek aan Club Brancuzzi is de taal zo afgesteld dat er zowel registrerend verslag wordt gedaan als de nodige ruimte voor emotionele suggestie wordt gelaten. Een geladen, broeierige sfeer is het gevolg.

Maarten Buser (1991) studeerde Nederlandse taal en cultuur, en letterkunde. Hij schrijft voor verschillende media over poëzie, popmuziek en kunst. Gedichten van hem verschenen in onder meer Het Liegend Konijn, De Revisor en Liter. Club Brancuzzi is zijn debuutbundel.

In deze roman analyseert Wessel te Gussinklo op onnavolgbare wijze een vriendschap en de teloorgang daarvan. En tegelijk is het een buitengewoon geestige zedenschets van de literaire wereld; hoe het daarin een succesvolle debutant kan vergaan en hoe een mislukte debutant.

Volgt
Daar zijn

Soms overweeg ik alvast bij de club te gaan kijken
Misschien ontsnapt er al iets aan de luiken:
een zacht gezoem, een bescheiden uitzicht

op de drempel, of een vage geur van hogere
hitte. Vaker denk ik dat de club geen
voorbereidingen duldt; dat ik misschien daar pas

ontdek dat de gasten oogmaskers dragen. Die avond
zijn ze als een cultus (morgen bij de koffieautomaat
weet niemand meer wat er is gebeurd). Muziek

valt weg, geroezemoes wordt een hand
die me weer de kou in schuift. Maar hoe dan ook
zal ik zeggen: Club Brancuzzi was subliem

Paperback, € 15,00
Isbn 978 94 923 13 102
Verschenen: januari 2016
Auteur