De naam van de wereld is een fascinerend portret van een hoogleraar aan een universiteit in het Midwesten van de Verenigde Staten die geduldig omgaat met zijn verdriet nadat zijn vrouw en kind zijn omgekomen bij een ongeluk.

Michael Reed leeft een postuum leven. Ondanks de uiterlijke schijn – hij bekleedt een respectabele positie bij de universiteit en is een welbespraakte en aantrekkelijke toevoeging aan het sociale leven – is hij meer dood dan levend. 

Wanneer er onverhoopt een einde dreigt te komen aan zijn periode bij de universiteit ziet Reed zich gedwongen om ‘te handelen als iemand die het iets kan schelen wat er met hem gebeurt’. Aarzelend begint hij contact te zoeken met anderen in de kleine academische stad. Tegen alle verwachtingen in slaagt hij erin om mensen te vinden die hem helpen zijn weg te vinden door zijn privélabyrint.

De naam van de wereld is Johnson op zijn best: elegant en nauwgezet verwoord, doordringend maar onsentimenteel. Het is een tour de force van een schrijver op het hoogtepunt van zijn kunnen.

‘Johnson vertelt dit mooie en bedachtzame verhaal vlot en stijlvol… Zijn genialiteit is toegankelijk en verhelderend. Zijn woorden zijn aangrijpend.’ Boston Globe

‘Het lijdt geen twijfel dat niemand de extremen van destructie en verlossing zo vindingrijk, onvoorspelbaar en gedurfd beschrijft als Denis Johnson.’ Miami Herald

‘Simpel gezegd: Denis Johnson is een van de beste en fascinerendste schrijvers van de Verenigde Staten.’ Elle

‘Een meeslepend boek: droog, intens, voortreffelijk geschreven.’ Entertainment Weekly

Volgt

Vertaling door Peter Bergsma
Gebonden met stofomslag
136 blz.
€ 22,50
ISBN 9789492313898
Verschenen mei 2020

Denis Johnson

Denis Johnson

Ook interessant: 

Wetten van water - Cyan Jones
Onder het water - Daisy Johnson
Uitgeverij Koppernik

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht bij nieuwe boeken.

Dank voor uw aanmelding.