Onder deze wereld bevat gedichten en korte verhalen waarin Liesje Schreuders in de buurt probeert te komen van wat de moderne mens bezielt. Daarvoor keert ze terug naar wat ons uiteindelijk gevormd heeft: het modernisme.

Maar wat is het modernisme? Is er één modernisme of zijn er vele modernismen? 

Het is onmogelijk om definities te geven van wat zo abstract is als een beweging in de tijd. Aan de wieg van het modernisme stonden oorlog, geweld, imperialisme, dictatuur, diplomatie, revolutie en een mystieke wens om leven en dood met elkaar te verzoenen. 

Het modernisme is pretentieus, intransigent, intolerant, vertroebeld, pervers, radicaal. Het houdt van moeilijke woorden en filosofische ernst, is speels, treiterziek, relativistisch, zachtaardig en liefdevol.

Het modernisme kent grote vreugden en een groot verdriet.

Het modernisme behoort tot het verleden. 

De harde kern van poëzielezers mag zich opmaken voor opwindende lectuur: het dichtersdebuut van Liesje Schreuders (1979), die al twee romans en een vertaling van ‘Finisterre’ van Montale publiceerde. De ondertitel van de bundel luidt ‘Modernismen’. De binnenflap noemt de opgeroepen beweging o.a. pretentieus, pervers en radicaal en beweert dat het Modernisme tot het verleden behoort. Daar lijkt de toon mee gezet. Toch noteerde Schreuders ook: ‘Het verleden is een neutrale term / voor alles wat we ons herinneren / of wat anderen zich herinneren / aan ons te hebben verteld’. De gedichten, waar enkele korte verhalen tussen staan, kennen eveneens genoeg tegenstellingen en directe uitspraken. Belangrijker is dat ze hoogst origineel zijn, even grillig als humoristisch, zowel in stijl als in beeldspraak. Het snelle schakelen met registers en perspectieven maakt dat het boekje veel te overdenken biedt. Dat is op zich prima zolang maar niet vergeten wordt te genieten van het taalspel en de vaart van vertellen! Concluderend: overwegend uitdagende materie waar vooral de ervaren lezer mee in z’n sas zal zijn.
Albert Hagenaars, NBD Biblion

Volgt

Verhalen en gedichten
Paperback met flappen, 64 blz.
€ 17,50
ISBN 9789492313867
Verschenen in juli 2020

Liesje Schreuders

Liesje Schreuders
Uitgeverij Koppernik

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht bij nieuwe boeken.

Dank voor uw aanmelding.