Don Cohn voelt zich geroepen om de status van joden als uitverkoren volk te herstellen als blijkt dat de aandacht naar andere volken dreigt uit te gaan.

Philip Asjkenazi neemt het op voor de onaanraakbaren, de jongens die verloren gaan als hij ze niet van hun minderwaardigheid verlost.

Oscar Frida Zadig laat moslims onderduiken in zijn achtertuin wanneer ze door het regime waarin zijn vrouw nota bene een vooraanstaande positie bekleedt, worden vervolgd.

Isidoor Altman, ten slotte, wil helemaal geen jood zijn totdat de familie van Uma, de vrouw die eigenlijk Gertrude heet, hem laat voelen dat dit onmogelijk is. Wat dan? Is de liefde, die hij nog maar net ontdekt als de weg naar boven, tegen dat geweld bestand?

De uitverkorenen is een cyclus van vier romans over vier joodse mannen in de marge van hun tijd, buitenstaanders in ‘hun’ samenleving, zoekend naar houvast binnen de absurde relaties die zij aangaan tot in de uithoeken van deze planeet. Meer dan over deze personages gaat De uitverkorenen over dé mens, die, kwetsbaar en alleen, dreigt te worden geplet onder het kruiend ijs van oproer en volksgevoel. Wie ben ik? Waar hoor ik thuis? Vragen die zeven decennia na een grote oorlog, na het gelukzalig ontwaken, weer akelig actueel zijn geworden.

Volgt
Bij thuiskomst spoedt hij zich gewoontegetrouw zijn kamer in. Het is de plek waar hij tot rust komt. Of liever: het was de plek waar hij tot rust kwam, want dat gevoel is verdwenen. Sinds de val van het ei natuurlijk, maar vooral doordat de aanwezigheid van een man als Obenou nog tot in alle uithoeken wordt gevoeld, en geroken, als een stank die je niet uit je kleren krijgt. Zijn mooie tuinkamer, met de attributen, laatste bolwerk in het huis van zijn voorvaderen, is ontheiligd. Zadig werd er alleen maar ondervraagd, niet heel bijzonder in deze tijd, maar omdat het daar was, voelt het als een aanranding.
Auteur