Wessel te Gussinklo voert de lezer mee in een wervelende vertelling over culturen en naties, over geloven en ideologieën en de grote inspirators, hun dromen en visioenen. Hij laat zien dat die beelden niet van de geest, van de ratio zijn, maar van de ziel, ‘de Wereldziel die de levenskracht van de mensheid is’. Hij schrijft over het grote onvervulbare verlangen naar grenzeloosheid, naar verlossing van de aardse beperkingen en de bevrijding van de hindernissen en onmogelijkheden van het bestaan.

Wij zullen aan God gelijk zijn is een beschouwing over de rijkdom, de kwaliteit van een idee, van de eerste vondst waardoor een cultuur een nieuwe sprong, een nieuwe mutatie kan maken. En wat als die nieuwe mutatie ingehaald wordt door andere vondsten, wat als het elan in een cultuur verdwijnt, omdat die voltooid is? Zoals nu in het Westen onze mensenrechtencultuur voltooid is, waar geen richting meer, geen doelen meer, geen avant-gardes meer zijn om het voorbeeld te geven, maar waar de Nieuwe Mens, de homo instrumenticus, met een druk op de knop van de nieuw verworven zintuigen moeiteloos alles binnen bereik heeft.

Een groots verhaal in magnifiek proza, fel en emotionerend, over het menselijk bestaan.

‘In Nederland essayeert men doorgaans in het streven iets zo helder, sober en precies mogelijk te benoemen – zoals Haydn componeerde. Te Gussinklo gaat meer te werk als Wagner: in de maalstroom van zijn brede, bedwelmende en bezwerende bewegingen ziet hij kans het onzegbare in een blinde veeg mee te nemen.’
Jeroen Vullings in Vrij Nederland
Maar het is een logge, plompe gestalte, die cultuur, die natie, dat geloof waarvan wij deel uitmaken; een waggelende, delirante reus, die zwaaiend en onprecies tastend zijn eigen wegen volgt, in een blinde teleologie, los van ratio, van plannen en ontwerpen. Een gestalte die ongeacht de aard van heersers en machtigen zijn eigen bedoelingen en voleindigingen met zijn eigen logica nastreeft. En bij de volstrekt toevallige grens van een land – net zo goed zou hij een paar honderd meter of zelfs vele kilometers verder kunnen liggen –, bij die grens houdt die gestalte met al de daarbij horende gevoelens op. Plotseling niet meer – om de Franse Revolutie van 1789 te nemen – Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap en onthoofden van de adel; of tijdens het Duitse nazisme: plotseling geen jodenhaat, geen Germanendom… Het is fascinerend: honderd, tweehonderd meter verderop en meteen zijn de beelden totaal andere, is de dynamiek een andere. En aan de overzijde van de grens kijkt men verbaasd toe – Wat bezielt ze! Wat ze bezielt zijn de emoties en beelden van die grootse gestalte waar ze deel aan hebben.
paperback met flappen, 360 blz.
€ 22,50

ISBN 9789082175141
april 2015

Wessel te Gussinklo

Uitgeverij Koppernik

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht bij nieuwe boeken.

Dank voor uw aanmelding.